Tanden Bleken

Witte tanden en een stralende lach, wie wil dat nu niet. Het zijn zo van die kenmerken waar menigeen jaloers op kan worden en die je zelfvertrouwen en sympathie kunnen vergroten. Dit is dan ook waarschijnlijk de reden dat er steeds meer mensen van hun gele tanden af willen en hun tanden bleken.

Waarom bleken

Het bleken van tanden is tegenwoordig een eenvoudige manier om witte tanden te verkrijgen en kan veel zelfvertrouwen geven. Een overgroot deel van de mensen heeft in het verleden mooie witte tanden gehad. Echter, naarmate de jaren verstrijken wordt het gebit blootgesteld aan voeding, drank en tabak wat de verkleurde tanden kan verklaren. Wanneer men ouder wordt zwakt de beschermingsfunctie van het glazuur af waardoor kleurstoffen makkelijker tot de tand zelf kunnen doordringen. Dit is dan ook de grootste boosdoener als het om verkleurde tanden gaat. Tanden bleken of bleachen biedt hiervoor een uitkomst. Andere oorzaken van tandverkleuring kunnen zijn: medicijngebruik, ongevallen of (erfelijke) tandproblemen. Het bleken is niet voor iedereen de beste oplossing, vooral wanneer er sprake is van een egale verkleuring biedt het bleken van tanden de een uitkomst.

Tanden bleken methoden

Het bleken van tanden levert mooie witte tanden op

Het bleken van tanden levert mooie witte tanden op

Er zijn ruwweg twee methoden voor het bleken van tanden, namelijk: zelf tanden bleken en door de tandarts laten bleken. Hierbij zorgt de eerste oplossing vanzelfsprekend voor een minder resultaat dan het laten bleken door een tandarts. De prijsverschillen zijn in de meeste gevallen dan ook aanzienlijk. Raadpleeg in alle gevallen eerst uw tandarts en laat u niet verleiden door goedkope internetaanbiedingen.

Zelf tanden bleken uitvoeren is een populaire oplossing op dit moment. De consument wordt door middel van televisie en internet overspoeld met zelfbleekoplossingen en thuisbleeksets welke voor een relatief laag bedrag te verkrijgen zijn. Een overgroot deel van deze oplossingen biedt weinig garantie tot echt witte tanden. Daarbij geldt dat uzelf verantwoordelijk bent voor het resultaat.

Tanden bleken bij de tandarts

Wanneer u naar een professioneel resultaat verlangt kunt het beste bij een tandarts aankloppen om uw tanden te laten bleken. Deze heeft ruime kennis en ervaring in huis om tot een goed resultaat te komen en u loopt weinig risico op complicaties. De werkwijze van de tandarts voor het bleken is alsvolgt:

  • Tanden worden gecontroleerd, gepolijst en ontdaan van tandsteen.
  • De huidige tint wordt vastgesteld en aan de hand van de wensen van de patiënt wordt een bleekschema opgesteld.
  • Vervolgens wordt er een nauwkeurige afdruk van de gebitsboog gemaakt met als resultaat een mal (bleeklepel) die om de tanden en kiezen past. Het is belangrijk dat deze mal precies past omdat te voorkomen dat de bleekvloeistof in contact komt met het tandvlees en irritatie kan veroorzaken.
  • De tandarts kan het bleken versnellen door het toevoegen van UV-licht. Tevens mag een tandarts werken met hoge concentraties van de bleekvloeistof. Dit kan het bleken van de tanden aanzienlijk versnellen en heeft de naam in-office bleaching.

Zelf uw tanden bleken

Tanden bleken: de tandarts maakt hier gebruik van een plasmalamp om het bleken te versnellen

Tanden bleken: de tandarts maakt hier gebruik van een plasmalamp om het bleken te versnellen

U kunt er ook voor kiezen om thuis zelf het bleekmiddel (gel) in de mal aan te brengen en de mal zelf over uw tanden en kiezen te plaatsen. In dat geval is er sprake van home-bleaching. Geadviseerd wordt een bleekprocedure van 2 uur per dag gedurende 5 achtereenvolgende dagen aan te houden – overleg dit met uw specialist. Het ontbreken van UV-licht en de minder krachtige bleekvloeistof (Opalescence) die verplicht is bij home-bleaching, maakt het tot een tijdrovend karwei. Desalniettemin zijn de resultaten van home-bleaching beter te noemen dan wanneer men een in-office behandeling ondergaat gezien de zorgvuldige dosering van de werkzame vloeistof.

Tanden bleken is een zeer populaire oplossing tegen verkleurde tanden

Thuis tanden bleken

Wanneer men praat over het thuis bleken van tanden, valt onderscheid te maken tussen twee methoden. De eerste is het thuis bleken van de tanden met een op maat gemaakte bleeklepel door de tandarts. Dit proces duur meerdere dagen. Thuisbleken onder begeleiding van de tandarts heet home-bleaching.

In tegenstelling tot home-bleaching, dat onder begeleiding van een tandarts plaatsvindt, kun u ook zelf thuis uw tanden bleken door middel van één van de tandenbleeksets die vaak online zijn te bestellen.

Tanden bleken met een laser

Een nieuwe en succesvolle manier van tanden bleken is het bleken door middel van een laser. Het bleken met een laser gaat snel en is pijnloos.

Oogverblindende Hollywoodglimlach

Wilt u net zulke witte tanden als filmsterren? Hagelwit? Dit resultaat verkrijgt met niet door het bleken van tanden – dit zou ongezond en zelfs niet veilig kunnen zijn. Een spierwitte glimlach kunt u door middel van facings op uw tanden bewerkstelligen. Een facing is een flinterdun schildje van composiet of porselein die op uw tand wordt geplakt. Deze facings kunt u bij de tandarts op maat laten maken en u kiest zelf ook een gewenste kleur uit.

Tanden bleken prijzen

De prijzen van tanden bleken kunnen erg verschillen. De meest betaalbare oplossingen beginnen bij enkele tientjes. Dit zijn meestal de thuisbleekkits in de vorm van plakstrips. Het resultaat verschilt per persoon en in veel gevallen is een thuis bleek oplossing voldoende. Wanneer men snel resultaat wilt, kan met kiezen voor het bleken in een kliniek. Deze voorzien in een behandeling waarmee in minimaal een uur uw tanden tot 7 of 14 tinten witter kunnen worden. Ten slotte is er nog en behandeling bij de tandarts. Deze kost wel het meest maar is in theorie ook de meest duurzame en veilige optie. Uw bleeklepel wordt immers op maat gemaakt en de tandarts ondersteunt u bij het bleekproces.